Czy warto unikać laktozy?

Podczas gdy niektórzy twierdzą, że czują się lepiej, gdy unikają laktozy, ważne jest, aby pamiętać, że na świecie istnieje więcej niż tylko dwie grupy żywności (mięso i warzywa/ owoce). Nabiał może być częścią zdrowej diety.

 

Laktoza to rodzaj cukru znajdującego się w mleku i innych produktach mlecznych. Jest to składnik odżywczy, ale także składnik wielu produktów spożywczych, w tym chleba i pieczywa, czekolady, lodów, śmietanki do kawy i innych. Niektórzy ludzie nie tolerują laktozy, ponieważ nie wytwarzają wystarczającej ilości enzymu laktazy, który rozkłada ją na cukry proste: glukozę i galaktozę, które organizm może wykorzystać. Kiedy masz nietolerancję laktozy, możesz odczuwać nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, bóle gazowe, skurcze lub biegunka po zjedzeniu lub wypiciu czegoś zawierającego laktozę. Objawy te są jednak zazwyczaj przejściowe – pojawiają się od 30 minut do 2 godzin po spożyciu czegoś z laktozą.

 

Dobrą wiadomością dla osób wrażliwych na laktozę jest to, że nie trzeba unikać wszystkich produktów mlecznych przez cały czas. Może po prostu trzeba podjąć środki ostrożności przed jedzeniem lub piciem żywności z nabiałem w nich. Najczęstszym środkiem ostrożności jest przyjmowanie tabletek z niewielką ilością enzymu laktazy. Więcej informacji na:liveasily.pl