Jak wybrać dobrej jakości wino deserowe?

Wino deserowe jak sama nazwa wskazuje jest napojem alkoholowym, który podawany jest przede wszystkim do słodkich deserów zwieńczających cały posiłek. Złotą zasadą wyboru najbardziej odpowiedniego deserowego wina jest wybranie takiego poziomu jego słodkości, aby nie było ono nieco słodsze niż serwowany deser. Do słodkich potraw nie podaje się z zasady wina mało słodkiego (czyli wytrawnego czy półwytrawnego), gdyż w połączeniu z posiłkiem będzie ono bardzo kwaśne o beczkowym posmaku.

Deserowe wino – czym kierować się przy jego wyborze?

Wybór win różnego rodzaju na sklepowych półkach jest naprawdę bardzo szeroki i z łatwością można się w nim pogubić. Większość win ma opisane na etykiecie poziom smaku – począwszy od win wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich oraz słodkich. Z reguły deserowe wino tworzone jest na bazie bardzo dojrzałych winogron, które przekazują wysoki poziom cukru do wina nawet po fermentacji. Dobrej jakości deserowe wino to między innymi te pochodzące z Francji czy Włoch, ale zdarzają się również świetnej jakości napoje również z innych europejskich krajów.

Warto pamiętać, że nie bez znaczenia jest również odpowiednia temperatura podawanego wina. W większości przypadków sprawdza się zasada, że deserowe wino powinno być serwowane lekko schłodzone – raczej unika się dodawania do niego kostek lodu, ponieważ znacząco rozcieńczają one napój i odbierają mu smak. Jak każde inne wino – również te deserowe – powinno być podawane w kieliszkach z wysoką nóżką, a gospodarz winien jest napełnić wnętrze wyłącznie co najwyżej do połowy jego wysokości oraz dolewać na ewentualną prośbę gościa.